Over Caro

Caro werdIMG_1260 in Nederland geboren, maar het grootste deel van haar jeugd bracht zij door in Nieuw Zeeland samen met haar ouders en haar drie broertjes. Zo’n vijf jaar geleden is zij neergestreken in Leiden, waar zij nu nog steeds woont. In het dagelijks leven is zij werkzaam als docente Biologie en als coach in het pedagogisch werkveld.  Daarnaast is zij ook freelance groepsfitness instructeur. In haar vrije tijd is zij erg actief in de muziek, met name als zangeres van de Gothic band Ealeon en de coverband D7, al bespeelt zij ook verschillende instrumenten.

Caro is een veelzijjufcarodig en gepassioneerd persoon met een breed interessegebied en vele hobby’s en talenten. Koken is slechts één van de talloze bezigheden waar zij bedreven in is, evenals het inlezen in en het schrijven over onderwerpen als voeding, sport en gezondheid. Caro’s Kitchen is ontstaan toen de nieuwsgierige bioloog met een passie voor sport en een overdosis creativiteit, al deze elementen op één plek liet samenvallen.

Houtsnip ontledenToch ligt er een stukje ironie verborgen in de aanloop naar het ontstaan van deze blog. Ondanks haar aangeboren fascinatie voor alles wat leeft, heeft Caro niet altijd een carrière in de biologie of in het onderwijs voor ogen gehad. Pas na zes keer te zijn uitgeloot voor de studie Verloskunde kwam zij per toeval op dit pad terecht.  Haar huidige liefde voor sport was vroeger niets anders dan een grondige haat, en ook de keuken had geen noemenswaardige plek in haar leven. Maar het leven kan raar lopen, en zelfs de naarste dingen kunnen tot iets moois leiden.

Niet lang geleden Jan 2009bevond Caro zich in de greep van een ernstige depressie waarbij ze met zelfbeschadiging kampte en een eetstoornis ontwikkelde. Het was de eetstoornis die haar de sportschool in dreef, ondanks haar afkeer voor sport. Het was de obsessie met eten die haar de keuken in lokte, al kon zij zelf alleen maar naar haar creaties kijken. Het was haar wil om nog meer af te vallen die haar honger naar kennis deed vergroten. Maar zo destructief als de intenties toen waren, zo constructief werden ze toen Caro tijdens haar laatste opname haar levenslust terugvond en deze middelen in haar voordeel ging gebruiken.

Sport werd eenroundhouseblue uitlaatklep en een bron van zelfvertrouwen en kracht. Het werd een stok achter de deur om goed voor zichzelf te zorgen, en hier kwam alle opgedane kennis goed van pas. Haar liefde voor koken bleef hangen, maar nu kon zij er zelf ook van meegenieten. Tegen de tijd dat zij de kliniek verliet, was haar leven 180 graden gedraaid en was zij op een geheel nieuw pad beland waar al deze zaken een steeds grotere rol zouden gaan spelen.

In de zomer van 2012 deed Caro een sportvastenkuur. Hierbij wordt gedurende tien dagen een specifiek trainingsprogramma gecombineerd met een voedingsprotocol met als doel het lichaam te doen overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Uit nieuwsgierigheid en naar aanleiding van positieve ervaringen van anderen was Caro aan de kuur begonnen. Nooit had zij verwacht dat het uiteindelijk zo’n enorme impact zou hebben.

Caro had altijd al last gehad van allerlei vage gezondheidsklachten
enFrozentears5a er leken er ook steeds meer bij  te komen. Over de jaren had zij al vaker pogingen gedaan om hier duidelijkheid over te krijgen, maar onderzoeken hadden nooit iets uitgewezen en de klachten werden toegeschreven aan stress. Al sinds haar geboorte had zij chronische darmklachten die later onder de noemer Prikkelbare Darm Syndroom werden geschaard. Ze had pijnlijke en stijve gewrichten en er zat een hardnekkige ganglion cyste op het gewricht van haar middelvinger wat chirurgisch verwijderd zou gaan worden. Daarnaast voelde zij zich voortduren moe, slap en lethargisch en had ze vaak last van duizeligheid, hoofdpijn en haaruitval.

smilingDrie dagen na aanvang van de sportvasten kuur stond Caro perplex toen zij ontdekte dat de cyste op haar hand aanzienlijk was geslonken. In de daaropvolgende dagen merkte zij dat ook de pijn in haar gewrichten verdween en dat zelfs haar darmklachten steeds minder werden.  Haar energie nam toe, haar lichaamsvet percentage nam af en aan het einde van de kuur waren haar gezondheidsklachten als sneeuw voor de zon verdwenen.

Gewenning had er over de jaren voor gezorgd dat zij haar klachten snake
als vanzelfsprekend was gaan beschouwen, maar nu ervoer zij opeens hoeveel beter zij zich zou kunnen voelen. Tijdens de kuur waren veel groepen voedingsmiddelen radicaal uitgesloten en toen Caro deze na de kuur één voor één opnieuw ging invoeren kon zij heel duidelijk uitmaken hoe haar lichaam op bepaalde voedingsmiddelen reageerde. Vooral het nuttigen van granen, zuivel, suiker en soja zorgden consequent voor een acute terugval.

Paleo FoodNadat Caro uit eerste hand had ervaren wat een enorme invloed voeding kon hebben op het geestelijke en lichamelijke functioneren, besloot zij zich hierin te verdiepen zodat zij zelf, maar ook anderen, hier hun voordeel mee konden doen. Bij het zoeken naar een voedingswijze die aan haar behoeften, wensen en doelen voldeed stuitte Caro op het Paleo principe. Dit werd een sprong in het diepe die zij proefondervindelijk steeds verder uitwerkte en afstemde en waar zij steeds creatiever in werd.

Haar klachten bleven weg, ze voelde zich steeds fitter en bovendien nam haaabsr vetpercentage met 6% af terwijl haar skeletspiermassa met 4 kilo was toegenomen. Na alle jaren waarin haar gezondheid en geluk van ondergeschikt belang waren geweest aan de getallen op de weegschaal, was dit de impuls die zij nodig had om haar focus te verschuiven. Fitheid, gezondheid, kracht en geluk werden nu de prioriteit.

 

caroskitchenlogoGedurende dit hele traject hield Caro haar vorderingen vaak bij op Facebook. Er werden dan ook erg vaak foto’s geplaatst van haar vele keuken-experimenten. Hoewel sommige vrienden gek werden van de onophoudelijke stroom aan sport-gerelateerde statussen en foto’s van eten, kwamen er ook steeds vaker verzoekjes naar recepten, informatie en tips. Om deze reden werd Caro’s Kitchen opgericht. Een verzamelplaats voor al deze zaken, en meer.

 

In de eerste plaats kan iedereen er terecht voor talloze heerlijke en gezonChocolate moussede recepten. Lezers die overwegen over te stappen of die hun levensstijl al hebben aangepast op het Paleo principe vinden hier ook praktische tips om de overgang en de voortzetting ervan gemakkelijker te maken. Voor iedereen die nog dieper in wil gaan op de wetenschap achter dit alles, worden er ook blogs gewijd aan wat op dit moment bekend is over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam, psychologie, ziekte en gezondheid, voeding en beweging, levensstijl en de wisselwerking tussen al deze factoren.

 

Met veel pleziemoir en enthousiasme hoopt Caro om in de loop van de jaren Caro’s Kitchen steeds verder uit te breiden. Inmiddels kunnen al geregeld zelfgemaakte lekkernijen worden besteld, en komen er met de dag meer recepten en artikelen bij. In haar vrije tijd duikt zij graag de literatuur in of volgt zij bijscholing om haar kennis verder uit te diepen, en middels gedeelde ervaringen en zelf-experimentatie kan zij dit verder bijstellen en aanscherpen. Caro’s Kitchen is dan ook een dynamisch concept waar voortdurend aan de weg wordt getimmerd.

 

Sunny

Caro is ooit geïnspireerd geraakt om zichzelf verantwoordelijk te stellen voor haar eigen geluk en voor wat zij met dit leven doet. Zij hoopt anderen op eenzelfde manier te kunnen inspireren en heeft zichzelf ten doel gesteld om voor iemand een verschil te kunnen betekenen. Caro’s Kitchen is slechts één van de vele manieren waarop zij vorm geeft aan deze missie.

 

 

 

 

 

9 Comments:

  1. Caro, je bent geweldig, en ik lees altijd graag met je mee. Groetjes Wendy de Wit

  2. Mooi, Carolien! Goed geschreven stuk ook! 🙂 Ga zo door!

  3. Mooi Carolien!

  4. Way to go carolien!

  5. Caro ik bewonderde je al op de sportschool nu na het lezen van wie is Caro bewonder ik je nog meer, wat een toppertje ben je !

  6. Hoi Caroline, ik ben onder de indruk. Je verhaal raakt me en is herkenbaar. Margriet

  7. Hallo Caroline, kom bij toeval op je site en ben zeer aangenaam verrast. Ik ben al jaren bezig om op gewicht te komen en doe er werkelijk alles aan. Sinds een paar weken ben ik bij Paleo beland en struin het hele internet af om er alles over te leren. Ben heel blij dat ik nu bij jou terecht ben gekomen. Ik ga alles van je lezen en hoop er veel van te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *