Recept: Fruitige Vegetarische Lasagne

Sommige recepten hebben nu eenmaal een verhaal…
Dit recept is een jaar of 7 geleden ontstaan tijdens het kerstfeest, waar ik samen met mijn vader het kerstdiner zou verzorgen. Voor één van onze gasten moest er een vegetarisch gerecht op tafel komen, wat in een gezin vol echte vleeseters met een lichte  ‘wat de boer niet kent…’ mentaliteit, nogal een dingetje bleek te zijn. Er werden talloze recepten opgezocht en afgekeurd, er werd eindeloos gediscussieerd en de spanningen liepen hoog op. Ik had een recept gevonden voor een nogal aparte vegetarische lasagne met kerrie, fruit en geitenkaas. Het klonk misschien gewaagd, maar ik had er mijn zinnen op gezet. Voor de zekerheid werd besloten om er nog een enorme normale lasagne bij te maken voor iedereen die het toch niet aandurfde.
Op de avond zelf at ik met mijn gast vegetarisch, terwijl de rest in de eerste instantie veilig afstand hield en zich tegoed deed aan de oude vertrouwde lasagne. Toen er uiteindelijk echter na wat aanmoediging over en weer werd geproefd, sloeg het nieuwe gerecht in als een bom. De schaal ging leeg en de vegetarische lasagne kwam in de jaren daarop geregeld terug op tafel. Het is lang één van mijn favoriete gerechten geweest, en iedereen die mij langer kent dan vijf jaar zal het vast ook al eens een keer voorgeschoteld hebben gekregen.
Sinds ik geen granen meer eet, heb ik dit gerecht echter niet meer gemaakt. Zonder lasagne bladen is het immers lastig lasagne maken. Ik heb lang nagedacht over mogelijkheden als plakjes courgette of pompoen, maar ik kon maar niet de ideale oplossing vinden. Totdat vorige week een oude vriendin bij mij kwam logeren.
Zij kwam nonchalant met het geniale idee om het met omeletten te proberen. In mijn hoofd zouden die smaken goed bij elkaar moeten passen, dus uiteraard heb ik het snel uitgeprobeerd. En het resultaat mag er zeker zijn!
Ik ben nog altijd liefhebber van wat geitenkaas op z’n tijd, en zo lang ik het niet te gek maak doet mijn darmstelsel hier ook niet al te moeilijk over. Gelukkig maar! Inmiddels heb ik echter ook de edelgistvlokken ontdekt, dit is een prima alternatief voor kaas wanneer je een hartige smaak aan een gerecht wilt toevoegen.
Ik wens jullie heel veel plezier met dit pareltje, eet smakelijk!

Recept Afdrukken
Fruitige Vegetarische Lasagne
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de 'lasagnebladen'
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de 'lasagnebladen'
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de ui, snijd de champignons, snijd de appel in blokjes en de banaan in plakjes.
 2. Verhit de kokosolie in een grote koekenpan. Pers de knoflookteentjes hierin uit en verhit de knoflook totdat het gebruind en geurig is.
 3. Voeg de gesnipperde ui en de kerriepoeder toe en fruit deze samen. Maak ondertussen zo nodig de groentenbouillon klaar.
 4. Voeg de champignons toe en bak deze een paar minuutjes mee met de uitjes. Voeg vervolgens de kruiden, de gesneden appel en de banaan toe en laat deze kort mee verwarmen.
 5. Giet de bouillon erbij. Laat dit even pruttelen (zonder deksel!) en strooi vervolgens de arrowroot poeder over het geheel. Meng goed en laat het mengsel vervolgens in enkele minuten indikken.
 6. Voeg de overige kruiden, de noten en de rozijnen toe. Meng alles goed en laat het nog even verder pruttelen.
 7. Terwijl de vulling verder indikt (wel af en toe roeren!) kun je de lasagne bladen gaan maken. Breek de eieren in een bakje of maatbeker en kluts deze los samen met de kokosmelk, het zout en de kokosmelk.
 8. Verhit in een kleine koekenpan een beetje kokosolie. Giet dan de helft van het eiermengsel erin en laat dit uitlopen. Bak dit als een omelet totdat de bovenkant min of meer is gestold, en keer het dan om. Bak in een paar minuutjes ook de andere kant goudbruin.
 9. Haal terwijl je wacht de andere pan van het vuur en schep de helft van de vulling in een ronde ovenschaal.
 10. Leg de eerste omelet als deze klaar is, in de ovenschaal bovenop het eerste laagje vulling. Schep de tweede helft van de vulling er bovenop. Bak ondertussen een tweede omelet. Deze leg je daar weer bovenop.
 11. Garneer met edelgistvlokken en eventueel geitenkaas (als je wat zuivel verdraagt).
 12. Zet het geheel ongeveer een kwartiertje in de oven.
 13. Haal de lasagne uit de oven, verdeel in porties en serveer met een frisse groene salade.
Notities

Voedingswaarde: Een portie vegetarische lasagne (met geitenkaas) bevat gemiddeld:
236 Kcal, 24g Koolhydraten, 10g Eiwitten, 12g Vet.

 

*Hoewel paleo voeding in principe zuivelvrij is, kunnen sommige mensen zich af en toe best wat zuivel veroorloven. Zuivelproducten die gemaakt zijn van geitenmelk worden over het algemeen beter verdragen dan koemelk omdat het minder lactose bevat, en omdat het eiwitprofiel van geitenmelk dichter in de buurt ligt van moedermelk.

Deel dit Recept
Mogelijk door WP Ultimate Recipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *