Wat staat er in mijn keukenkastjes?

Elk begin is moeilijk. Als doorgewinterde Paleo-ganger vergeet ik dat nog wel eens, voor mij zijn immers de meeste voedselzaken vanzelfsprekend geworden over de jaren.
Ik weet niet beter dan dat er drie potten kokosolie in mijn keukenkastje staan, of dat een stuk gebakken zalm als ontbijt ook erg lekker is. Ik denk niet zo veel meer na bij wat ik in mijn karretje gooi tijdens de wekelijkse boodschappen. Ik vraag me niet meer af waar ik even op kan snacken of wat handig is om als lunch mee te nemen als ik de deur uit ga.
Maar zo nu en dan zie ik binnen een korte periode plots meerdere malen dezelfde vraag voorbij komen, en dan word ik er even aan herinnerd dat het niet makkelijk is om het roer compleet om te gooien. Zeker in het begin kan iedereen best een paar tips gebruiken…

Dus daarom deze keer een blogje over de vraag die deze week met stip op 1 staat in mijn newsfeed: wat staat er in jouw keukenkastje? Ofwel, wat is handig om (standaard) op voorraad te hebben als je niet voor elk willekeurig gerecht naar de natuurwinkel wilt hollen, die natuurlijk drie dorpen verderop ligt en altijd nét gesloten is als jij een onweerstaanbare trekt krijgt in paarse wortelen en biologische struisvogelbiefstuk met een jus van ghee en keltisch zeezout. Je weet wel hoe dat gaat.

Maargoed, laat ik allereerst voorop stellen dat ik er een groot voorstander van ben om het lekker simpel te houden. Ik heb het al eens eerder gezegd; ik ben een ontzettend luie kok. Dat is misschien niet het beeld dat ik hier schets, maar over het algemeen schuif ik het liefst een kippenbout en een paar spruiten in de oven en kijk ik er volgens pas weer naar om als ik ‘ping’ hoor. Tsjah, ik heb honger en ik wil wat. Maar meer is ook niet nodig.
‘Superfoods’. Leuk. Soms best lekker. Maar noodzakelijk? Nee, in mijn optiek niet. Uitgebreid vlees marineren en allerlei exotische groenten in huis halen? Als ik honger heb dan wil ik niet uren op mijn eten hoeven wachten, en een snijboon smaakt net zo goed. Dus laten we vooral niet in paniek raken. Heb je zout & peper, eieren, vlees/vis, groenten en misschien een verdwaalde zoete aardappel in huis? Dan ben je wat mij betreft binnen. Maar als we dan toch inkopen gaan doen en af en toe eens de Masterchef willen uithangen, gewoon omdat het kan…. Dan volgt hier een overzicht van wat er zoal in mijn keukenkastjes (en op mijn keukenplankjes) ligt. De koelkast bewaren we maar voor later…

11021202_10153451380719879_4975319868648021130_n (klik op de foto’s om ze te vergroten)

Kruiden:
Het ziet er interessanter uit dan het is. Bij mij wordt het meest gebruikt:
– Zout (Himalaya)
– Zwarte peper
– Knoflook
– Kaneel
– Kerrie
– Gember
– Nootmuskaat
De andere potjes staan er meestal hoopvol te wachten op hun sporadische momenten van glorie…

20150227_132130350_iOS

Plankje 1:
– Gebroken lijnzaad
– Hennepzaad
– Zonnebloempitten
– Pompoenpitten
– Kokosvlokken
– Cocoa nibs
– Chiazaad

20150227_132148875_iOS

Plankje 2 en 3:
– Kokosrasp
– Kastanjemeel
– Gomasio (gemalen sesamzaad)
– Appelvezel
– Kokosmeel
– Amandelmeel
– Rozijnen
– Gedroogd fruit (wisselt)
– Een paar verse kruidenmixen (kerrie, allspice)

20150227_132139773_iOS

Groenten & Fruit (buiten de koelkast):
– Appels, bananen, mandarijnen, dadels
– Avocado
– Pompoen
– Knolselderij
– Zoete aardappelen
– Rode uien
– Verse knoflook

20150227_132037322_iOS20150227_132219006_iOS

Kastje 1:
– Koffie en thee
– Gemengde noten
– Pistache noten
– Pijnboompitten
– Sesamzaad
– Extra bittere chocolade (85%)
– Rauwe cacaobonen
– Stuifmeelkorrels
– Mijn supplementen, aminozuren, hennep proteïne

20150227_131949395_iOS

Kastje 2:
– Olijfolie, Walnootolie, Sesamolie
– Appelazijn, Frambozenazijn, Balsamico azijn
– Ketjap Manis (Let op! Bijzonder geval….lees hier meer!)
– Blikjes zalm en tonijn
– Kokosolie, Ghee, Cacao boter
– Blikjes/pakjes kokosmelk en kokosroom
– Honing, Ahorn siroop
– Noten/zaden pasta’s: cashewpasta, amandelpasta, zonnebloempasta, tahin
– Cacao
– Baking soda (natriumbicarbonaat)
– Blikjes tomatenpuree
– Keltisch zeezout
– Groentenbouillon
– Arrowroot poeder
– Medjoul dadels
– Nog wat extra kruiden(mixen) die niet meer in het rekje passen

20150227_131914248_iOS

Volgens mij was dat het wel zo ongeveer. Het meeste is in de loop der tijd opgebouwd. Je koopt iets voor een bepaald gerecht, je houdt wat over en uiteindelijk staat je kast vol. Over de jaren ontdek je dan zelf wel welke zaken je het meest gebruikt en dus beter op voorraad kunt hebben.

Wat staat er bij jullie in de kast, en wat wordt het meest gebruikt?
Volgende keer de koelkast dan maar? …

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *