Ketjap Manis…what’s the deal?

Hoe zit dat dan met Ketjap Manis?

Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gemerkt, maak ik zelf vaak gebruik van deze smaakmaker…maar echt Paleo verantwoord is het niet, toch? Ketjap Manis is immers gemaakt van soja en bevat vaak ook allerlei andere onwenselijke toevoegingen als tarwe en suiker. Dat klopt helemaal, maar de ene Ketjap is de andere niet, en in het kader van ‘zolang je er geen last van hebt kun je best af en toe de teugels laten vieren’ staat het bij mij toch in het keukenkastje.

Ketjap Manis is inderdaad gemaakt van soja, maar bij het maken van de saus is de soja gefermenteerd. De bestanddelen die de darmwand irriteren gaan hierbij grotendeels ten gronde, dus tenzij je echt allergisch of extreem gevoelig bent kun je dit waarschijnlijk wel (mits je geen sloten tegelijk wegtankt) verdragen.

Suiker wil je natuurlijk zoveel mogelijk vermijden, maar als je al voor het grootste deel Paleo eet dan krijg je al dermate weinig suiker binnen dat die ene gram uit een eetlepel ketjap geen zoden aan de dijk zet. Voor af en toe is dat niet zo’n probleem. Als je dan ook nog een Ketjap gebruikt dat bijvoorbeeld melasse bevat als suiker, dan is het in elk geval niet (of minder) geraffineerd.

De meeste merken bevatten wel tarwe en/of gluten, en ook (mais)maltrodextrine zie ik vaak terug op de etiketten. Omdat het vermijden van granen en gluten voor mij echt een prioriteit is, ben ik blij dat ik eindelijk een merk heb gevonden waar dit in elk geval niet in zit, namelijk Yakso. Laat je overigens niet misleiden door de glutenvrije variant van Conimex, want als je de kleine lettertjes bekijkt dan blijken er alsnog sporen van gluten in te kunnen zitten.

Yakso Ketjap Manis is verkrijgbaar in natuurwinkels en reformzaken voor nog geen drie euro, en vandaag was ik aangenaam verrast toen ik zag dat ook de AH XL deze in het assortiment heeft opgenomen. Mooi makkelijk!

10514469_353318608153451_8417472303217468646_n

En wat gebruik je dan als je echt niet aan de ketjap wilt of kunt? Coconut aminos, ook een gefermenteerd sausje maar ditmaal op basis van kokos (al proef je daar niets van) is een waardig vervanger, verkrijgbaar in sommige reformzaken maar ook via het internet te bestellen (bijvoorbeeld hier: http://www.unlimitedhealth.nl/shop/coconut-aminos-p-3089.html ).

coconutaminos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *