Recept: Gehaktbrood met Kippenlevertjes

Lever. Je houdt ervan, of je haat het. Maar of je het nu lekker vind of niet, dat het gezond is staat buiten kijf. Orgaanvlees wordt meestal een beetje in het vergeet-hoekje gestouwd, lever en niertjes zijn nog enigszins aanvaardbaar maar zodra je begint over hart of tong, dan wordt men een beetje iebelig. Zonde, want als er iets met een zeer hoge nutriëntendichtheid, en dat ook nog eens aardig is voor de portemonnee, dan is het orgaanvlees. Maargoed, toegegeven, ik ben zelf ook geen groot fan. Desondanks zou ik graag een manier vinden om deze dingen toch in mijn voedingspatroon te kunnen verwerken, want hoewel mijn smaakpapillen een beetje tegensputteren wordt mijn lijf toch wel blij van die extra voedingsstoffen. Om de druk wat op te voeren heb ik daarom maar gewoon een pakje kippenlevertjes uit het schap getrokken, zodat ik noodgedwongen ermee aan de slag zou moeten (want we gaan natuurlijk niets verspillen…).
Ik had me bedacht dat het waarschijnlijk het beste zou zijn om het te verwerken in een gerecht met andere vleessoorten en veel kruiden, om de smaak en de textuur enigszins de maskeren. Het voordeel van kippenlever is dat het vrij mild is van smaak, in vergelijking met andere leversoorten. Dus als je toch ergens moet beginnen…
Gisteren heb ik voor het eerst een poging gedaan door het te verwerken in een gehaktbrood, en wat mij betreft was het meteen raak. Ik begon al te watertanden toen ik buiten op het balkon zat te wachten terwijl mijn oven het werk deed, en de geur zicht langzamerhand om mij heen verspreidde. Gelukkig smaakte het ook echt zo lekker als dat het rook, zelfs mijn vriend heeft zijn goedkeuring afgegeven.
Zelfs als je al een beetje misselijk word bij de gedachte van orgaanvlees, en zelfs als je er heilig van overtuigd bent dat je het écht niet lust, raad ik je aan om dit toch te proberen. Misschien word je aangenaam verrast! (En anders is de kat/hond er vast ook erg blij mee..)

Recept Afdrukken
Gehaktbrood met Kippenlevertjes
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Rasp de wortel, snijd de ui in partjes en pel de knoflook. Doe dit bij elkaar in de keukenmachine/blender en voeg hier alle kruiden, de kokosolie, de azijn en de ketjap manis aan toe. Zet de keukenmachine aan en hak alles in enkele seconden fijn.
  3. Doe de bacon, de kippenlevertjes, het gehakt, de dadels (ontpit!), het lijnzaad en de hennepzaad erbij in de keukenmachine. Laat nogmaals alles fijnhakken totdat er (min of meer) glad mengsel is ontstaan.
  4. Schep het mengsel in een groot cakeblik (of in drie mini cakeblikken) en strijk het glad.
  5. Zet het geheel in de oven en laat in ongeveer 45 minuten gaar worden.
  6. Giet eventueel het vocht af in een aparte pan of kom, dit kan als jus worden gebruikt. Snijd de meatloaf in plakker en serveer met jouw favoriete groenten.
Notities

Voedingswaarde per portie:
322 Kcal, 10g Koolhydraten, 28g Eiwit, 20g Vet.

* Als je in het bijzonder gevoelig bent voor nachtschades, laat de (cajenne)peper en de paprika dan weg.

Deel dit Recept
Mogelijk door WP Ultimate Recipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *