Recept: Runderreepjes met Sinaasappel-Chili saus

Vandaag had ik zomaar weer eens trek in bloemkoolrijst. Omdat ik nog sinaasappelen over had van de batch Carrot Cake Brownies die op moesten, besloot ik om daar eens mee te experimenteren. Geloof het of niet maar ik had vandaag geen zin in kip (wat?!), dus het is rundvlees geworden. Het resultaat is een lichtelijk zoetzuur (maar vooral zoete) prutje dat heerlijk smaakt over een bord naturel bloemkoolrijst. Ik vond het ook vrij machtig, maar misschien had ik ook niet alles zelf op moeten eten (vandaar dat ik er in het recept twee porties van heb gemaakt…).
Voor het maken van dit recept heb ik zelf tarwe- en glutenvrije Ketjap Manis gebruikt. Ketjap Manis is gemaakt op basis van soja, maar omdat het gefermenteerd is levert dit voor mijn darmen in elk geval geen problemen op. Mocht je wel erg gevoelig zijn voor soja, dan zou ik je aanraden om het bij de coconut aminos te houden.
Wat de Ketjap betreft gaat mijn voorkeur uit naar het merk Yakso, een biologische variant waar überhaupt geen tarwe in zit. Deze is o.a. verkrijgbaar bij ekoplaza en bij de meeste reformwinkels. Conimex heeft ook een glutenvrije variant, maar als je de kleine lettertjes bekijkt dan blijkt dat ze niet kunnen garanderen dat het daadwerkelijk glutenvrij is. Overigens moet je ook even de labels checken als je Yakso koopt, want ze hebben natuurlijk ook varianten in het assortiment waar wel gewoon tarwe/gluten in zit.

Als je houdt van pittig, dan zou ik zeggen, leef je uit! Als je echter in het bijzonder gevoelig bent voor nachtschades of als je gewoon niet houdt van pittig, dan kun je de chili en de peper weglaten.

Recept Afdrukken
Runderreepjes met Sinaasappel-Chili saus
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Neem een wok of een grote koekenpan en verhit hierin twee eetlepels kokosolie.
  2. Pers de knoflook uit boven de pan. Als de knoflook verkleurt en geurig is, voeg dan de runderreepjes toe. Houd ze in beweging totdat de reepjes aan alle kanten dichtgeschroeid zijn.
  3. Rasp de schil van één sinaasappel en voeg de sinaasappelrasp toe aan het vlees. Snijd vervolgens beide sinaasappelen in tweeën en pers het sap uit in de pan. Roer het geheel door.
  4. Voeg vervolgens een flinke scheut (ongeveer 2 el) coconut aminos (of tarwe/glutenvrije ketjap manis) toe, samen met het zout, peper, gember, paprika en chilivlokken (naar smaak).
  5. Laat de saus op middelhoog vuur indikken in ongeveer 5 a 10 minuten, roer het geheel af en toe om. Als de saus stroperig is geworden, voeg dan nog de sesamzaadjes toe en schep het geheel nog een paar keer om.
  6. Serveer bijvoorbeeld over bloemkoolrijst (recept op de website te vinden) of een ander bijgerecht naar keuze.
Notities

Voedingswaarde per portie (zonder bloemkoolrijst):
354Kcal, 7g Koolhydraten, 41g Eiwit, 18g Vet.

Deel dit Recept
Mogelijk door WP Ultimate Recipe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *