Amandelmelk: het kaf van het koren.

Amandelmelk. Een smakelijk alternatief voor zuivel en soja, en bovendien rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Om maar een paar voorbeelden te noemen: vitamine E, magnesium, selenium, zink, kalium, ijzer en calcium. Het heeft een redelijk romige textuur en een nootachtige smaak, en het laat zich gelukkig prima opschuimen voor een lekkere cappuccino (ik zou niet weten wat ik zonder moest!). Van amandelmelk bestaan echter zoveel verschillende soorten en merken dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Welke kun je nu het beste nemen?

Zelf amandelmelk maken is voordelig en niet al te moeilijk, maar soms ben je daar nu eenmaal niet altijd toe in de gelegenheid. Lichtelijk opgetogen was ik dan ook toen ik ontdekte dat amandelmelk eindelijk in de schappen van de reguliere supermarkt te vinden was (Alpro). Mijn enthousiasme werd echter vrij snel getemperd toen ik de verpakking omdraaide. De ongezoete variant bevatte weliswaar geen suiker, maar wel allerlei andere toevoegingen waaronder johannesbroodpitmeel en gellan gom. Aangezien ik niet echt op een goede laxeerbeurt zit te wachten, heb ik het pak maar snel terug in het schap gezet.

Mijn zoektocht bracht mij naar vele verschillende winkels waar ik allerlei merken aan een grondige inspectie heb onderworpen. Ik vond amandelmelk met rijst, spelt of haver. Ik vond merken (o.a. Provamel, Almond Dream) met toevoeging als suiker, rijstzetmeel, agavesiroop, maisstroop en maismaltodextrine. Met alle varianten die ik kon schrappen, dunde het bos in elk geval snel uit. En toen, op een dag, vond ik het….De eerste en enige paleo-vriendelijke amandelmelk die ik tot op de dag van vandaag heb kunnen ontdekken:

EcoMil Ongezoet. Halleluja.
Ingrediënten: water, amandel (7%), tapioca zetmeel, natuurlijke amandel-aroma.
Ecomil
Ok, natuurlijk had ik het liefste amandelmelk gehad dat écht alleen uit water en amandel bestaat, maar als ik dat wil dan zal ik toch echt zelf de keukenmachine uit de kast moeten trekken. Tapioca zetmeel wordt gemaakt van de cassave wortel. Wat voedzaamheid betreft is het niets om over naar huis te schrijven, maar binnen het Paleo raamwerk wordt het wel als ‘veilig’ beschouwd. En als ik lekker met mijn flesje amandelmelk naar Bagels & Beans kan banjeren om van een mega cappuccino te genieten, zonder dat ik binnen een kwartier omwille van mijn opkomende flatulentie het pand moet ontvluchten, dan ben ik allang tevreden.

Ecomil Ongezoet komt voor mij dus als winnaar uit de bus, en het ergste zoekwerk heb ik jullie hierbij alvast uit handen genomen. Mocht je echter een betere optie tegenkomen, dan hoor ik het natuurlijk graag!

3 Comments:

  1. In welke supermarkt verkopen ze deze? Ik gebruik momenteel die van Alpro

    • Ik heb deze gekocht bij de Zaailing, de plaatselijke reformwinkel. Het zal ook elders in reformwinkels verkrijgbaar zijn, lijkt mij. En anders via internet te bestellen.

  2. Hallo,
    verkopen ze deze variant ook met een toegevoegde calciumbron erin? De variant met calcium die ik ken van dit merk bevat namelijk agavesiroop en die wil ik er juist graag niet in hebben.
    bij voorbaat dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *